Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vargáné Pável Márta Hova vezet az Istentelen világ sorsa?

2019.05.24

Vargáné Pável Márta

Hova vezet az Istentelen világ sorsa?

Nincs szükség Istenre (?)... mekkora önhittség, micsoda szűklátókörűség!

 

          Az alábbi hivatkozásnál látható, mit is írt egy magától elszállt amerikai kutató. Minél több ideje tanítok, előadok, annál jobban tudom, hogy Isten nélkül LEHETETLENSÉG LENNI! Aki olyanokat ír, mint az alábbi cikk szerzője /melyet elemezni fogok/, az nagyon sekélyesen, aggasztóan nyomorúságosan gondolkozik.

Ha az ember elmélyed a létünk okainak elemzésében, a földi létünk megélésében, az egymás közötti viszonyok felismerésében, talán érzékennyé válva ráérezhet, hogy ez, ami itt látszik, az egy halvány képe a végső nagy Igazságnak/Istennek.  Az is igaz, hogy az egész cikkemben leírtakban csak olyanoktól várhatok megértést, akik látják a spirituális „színeket”, akiknek nyitva a lelkük. Professzorom szokta mondogatni: hajókötéllel nem lehet hegedülni. Így nem fogok megsértődni a hajókötéllel rendelkezők bírálatán sem, sőt tudomást sem veszek róla, minek, fölösleges időkidobás, mert nem egy nyelvet beszélünk.

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=1002572013. október 3.

Már nincs szükségünk istenekre?...Minél érettebbé válik egy társadalom, annál kevésbé van szüksége egy spirituális természetfelettire, állítja Ara Norenzayan, a Brit-Kolumbia Egyetem szociálpszichológusa... A rendőrség, a bíráskodás és a törvénykezés ereje lehet olyan hatékony, mint egy természetfeletti erő, ha az együttműködés és a felelősség biztosításáról van szó. Ez megmagyarázza Norenzayan legsarkalatosabb megfigyelését: a legösszetartóbb és legbékésebb társadalmak egyben a legkevésbé vallásosak is.... a skandináv országok dominálnak, átléptek egy küszöböt. Számukra nincs szükség nagy istenekre, hogy fenntartsák a tömegek kooperatív magatartását, gyakorlatilag ezek a nemzetek már túlnőttek ezen a ponton. "Megmászták a vallás létráját, majd eltaszították" - a hit talán azért virágzik még mindig ennyire, mert segít enyhíteni a mélyen gyökerező egzisztenciális félelmeket, melyeken az ész és a logika nem képes segíteni. Ugyanakkor a vallás önmagában nem biztosítja az erkölcsösséget.”

Nos, kezdjük sorba venni, miért is téved a (és sok, hozzá hasonló véleményű, hitetlen, írogató) szerző. Mikre alapoz? /Ferdén szedve/

     Társadalmi éretlenségre fogja az Isten létének szükségességét, mert ha „érettebbé válik egy társadalom, annál kevésbé van szüksége egy spirituális természetfelettire”. Kérdés elsősorban az, hogy mit nevezünk érett társadalomnak, vagy mitől érett egy társadalom? Az – szerintem – nem az érettség jele; hogy ész nélkül fogyasztunk, kizsákmányolunk minden természeti értéket. Az sem érettség, ha istentelenségük buta tudatában öklüket rázzák az emberek az eredet, az Isten felé. Az erkölcsiség lezüllése, „nekem mindent szabad” sem az. Ez nem érettség, ez a társadalom maximális leépülése, ami ma nagyon jól látszik! Napokban azon gondolkoztam, hogy ekkora mérvű csalás, /korrupció/ lopás, hazudozás, az emberi értékek kiforgatása, az az erkölcstelenség, ami itt a földön folyik, meddig tartható. Mikor pusztítja ki az ember egymást? Mikor zárul be a földi lét, mely már csak hanyatlást termel?

Nézzük csak meg, hogyan szaporodik az ember, milyen módón választ párt. Elsilányítják az emberi nemet. Az oroszlán, a majmok stb. ma is /.../ megválogatják a legvitálisabb hímet, akitől szülnek. Mi van az emberrel? Lehet bármilyen gyenge fizikumú, bármilyen hibás testi /lelki/ adottságú stb., csak pénze legyen, és máris ugranak a nők. A szelekció mértéke: a pénz, a kapcsolatok... nos, mi lesz ennek a vége? Gondolkodjunk! Segítek: elsilányult emberi faj, csak nézzünk körül. Nekem az érettség egyik foka lenne; a bölcsesség, a jóság, a szellem magas szárnyalása, ami ma már keveseknek adatik meg.

 

A társadalom összetartásának védelme. Meddig tart össze egy társadalom? Míg gazdagabb, míg nem nincs olyan fokban kizsákmányolva, mint pl. Afrika. Míg okosan teszik a gazdagok, hogy éppen elég maradjon ahhoz, hogy ne nyomorodjon meg a nép, addig valamiféle összetartásról lehetne beszélni. Kaparjuk meg rendesen a dolgokat, és rá fognak jönni, hogy az írónak ez a fenti megállapítása nem igaz. Ugyanis egy társadalom közös érdekek mentén tarthat össze (de ez sem mindig igaz) sokszor közös ellenségképzéssel megspékelve. Ezek nem tartós állapotok. Istent pedig végképpen nem mellőzhetik.

„Megmászták a vallás létráját, majd eltaszították" Ez olyan „szépen” hangzik, hogy vissza kell tartanom a könnyeimet. Embertársaim! Könyörgöm! Isten nem eszköz, amit falhoz lehet támasztani vagy sarokba lehet dobni, mint egy megunt macit. Isten nem egy eldobható tárgy! Isten az egyetlen valóság, maga az abszolútum a többi mind semmi Hozzá képest.  

Tipikus marxista szöveg a következő:...enyhíteni a mélyen gyökerező egzisztenciális félelmeket, melyeken az ész és a logika nem képes segíteni.” Szerintem ehhez érettségi sem kell, hogy bárki is felfogadja, semmiféle társadalmi jólét, összefogás, törvénykezés, pénz, rang, semmi, de semmi nem változtathatja meg: a halált, a betegséget, a földrengést, a személyes boldogságot/boldogtalanságot, a megcsalattatást, a céltalanságot stb.!

Csak úgy kérdezem, milyen modern logika válaszolhatna arra kérdésre – csak erre az egy kérdésre, bár több tucatot tudnék kérdezni –, hogy csak a fogyasztásnak, a könyöklésnek, a paráználkodásnak, a bajcsinálásnak, majd az elporladásnak alakult volna ki az a magasabb rendű értelem, akit embernek hívunk. Tudomásul kell venni, hogy világ instabil hely, ahol az egyetlen biztos pont az Isten! Ezen semmiféle társdalom soha nem fog változtatni, maximum befogják a szemüket. Az ember, ha Isten nélkül van és a Föld, az anyag, a saját vágyai foglya, egyetlen módon lehet szabad, és pontosan annyira, amennyire közelít a létének alapjához, az Istenhez. Belül a lelkében akár tetszik, akár nem, mindenki Istenre irányított lény. Ezt lehet tagadni /végül is a szabad akaratunknak kiszolgáltatott lények vagyunk.../, lehet kábítószerbe, alkoholba vagy szexuális gőzbe oldani, de nem fog elmúlni, csak az utolsó levegő vétellel, amikor végleg szembe lehet nézni mindenkinek a leélt életével, a tetteivel. Hihetik az ellenkezőjét, de akkor is így van, és most is szóltam, meg lehet még fordulni!

S abba lehetne hagyni a valótlan elemzések írogatását is.

     Végezetül az írja, hogy „a vallás nem biztosítja az erkölcsösséget”. Ha a vallás nem jól működik, ez igaz lehet. Ma ismerünk olyan vallási működést, amely gazdasági tevékenységek fedőneve. Ezek valóban – a butábbakat altatják, megtévesztik, pénzüket elveszik, de – semmi jót sem hoznak sem az egyénnek, sem a társadalomnak. Ha egy vallási tevékenység valóban isteni akarat szerint működik, akkor viszont biztosítja a magasabb szellemiségű, tiszta lelkiségű emberi működést is. Ők azok, akik a társadalmat, a Földet megmenthetik, és ismét kellemes hellyé tehetik.

Más kiút nincs, nem is lehet.

Mióta ezt a cikket írtam, figyelem,   pl. USA-ban egymást érik természeti katasztrófák. Ja, akikre Isten nem vigyáz, mert megtagadták….
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.